Biblijske meditacije

Biblijske meditacije kroz Korizmu 2016.

Twitter

@tup007 On Twitter

četvrtak, 5. prosinca 2013.

Četvrtak 1. Nedjelje Došašća 2013

Iz današnje Liturgije Riječi

Mt 7,21.24 

 Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!', nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. 

* * * * * * *

Nasljeduj Krista, 1. knjiga 10. poglavlje
 
1. Čuvaj se ljudske buke kolikogod možeš; jer mnogo smeta baviti se svjetovnim poslovima, makar se to vrši i u dobroj nakani. Taština nas naime brzo prlja i zarobljuje. Mnogo puta bih volio da sam šutio i da nisam bio među ljudima. No zašto tako rado razgovaramo i međusobno pričamo, kad se ipak rijetko vraćamo na šutnju bez povrede savjesti? Zato se tako rado razgovaramo, jer se međusobnim razgovorima nastojimo utješiti i želimo olakšati srce, izmučeno raznim mislima. I veoma rado volimo razgovarati i misliti o onome što jako volimo ili za čim žudimo, ili što osjećamo da nam je protivno.
2. Ali nažalost! Često brbljamo tašto i bez svrhe. Jer ta izvanjska utjeha nanosi veliku štetu unutarnjoj i božanskoj utjehi. Zato moramo bdjeti i moliti da vrijeme ne potrošimo uzalud. Ako je od koristi i ako se može govoriti, onda govori ono što služi za duhovno uzdizanje. Zla navika i nemarnost oko našeg napretka mnogo pridonosi neopreznosti naših usta. Ali je pobožni razgovor o duhovnim stvarima od velike koristi za duhovni napredak, napose gdje su združeni u Bogu oni koji su jednog srca i duše.


* * * * * * *

Napredovanje u duhovnom životu uvelike ovisi o slušanju, ne toliko o govorenju. Naše molitve nisu isprazno recitiranje i ponavljanje napamet naučenih formula kako bismo zadovoljili Boga i izvršili vlastitu dužnost. Naše molitve, pa makar bile i ponavljanje, uvijek su upravljene prema susretu s Bogom. Izrečene molitve su tek početak molitve. Ono što slijedi jest prije svega Božji odgovor, a potom naše DA Bogu kroz djela koja činimo nadahnuti njegovom Riječi. Zato je potrebno slušati, slušati Boga. Istina, nismo uvijek sigurni što Bog od nas želi i kako točno ostvariti Božju volju u našem životu. Zato je potrebno uporno slušati u molitvi, primiti Božje sakramente i dati najbolje od sebe u svemu što činimo u Božje ime. Bog možda ne odgovara onako kako bismo mi to željeli, ali nas vodi i upravlja putem koji je najbolji za naše spasenje.
Danas molimo Gospodina za snagu da svoje molitve živimo djelima.

Nema komentara:

Objavi komentar