Biblijske meditacije

Biblijske meditacije kroz Korizmu 2016.

Twitter

@tup007 On Twitter

petak, 22. veljače 2013.

Petak 1. korizmene nedjelje 2013.



Iz knjige Proroka Ezekiela 18,21-24

Ako se bezbožnik odvrati od svih grijeha što ih počini, i bude čuvao sve moje naredbe i vršio zakon i pravdu, živjet će i neće umrijeti. Sva njegova nedjela što ih počini bit će zaboravljena: zbog pravednosti što je čini, živjet će. Jer, zar je meni do toga da umre bezbožnik - riječ je Gospoda - a ne da se odvrati od svojih zlih putova i da živi? Ako li se pravednik odvrati od svoje pravednosti i stane činiti nepravdu i sve gadosti koje radi bezbožnik - hoće li živjeti? Sva pravedna djela koja bijaše činio zaboravit će se, a zbog svoje nevjere kojom se iznevjerio i zbog grijeha što ih počini, umrijet će.

* * * * * * *

Put vjere trebao bi biti između dva ekstrema. Na jednoj strani stoje ljudi ogrezli u grijehu, oni koji žive pakao uzrokovan pogrješnim odlukama i grješnim djelima, koji su zapali toliko duboko da nemaju snage isplivati na površinu i izvući se jednom zauvijek i grješnog zagrljaja duhovne smrti. Oni pokušavaju malim estetskim zahvatima u svoju svakodnevicu unijeti mrvu ljepote, prikrivajući nedostatke i grijehe kako se njima samima istina ne bi otkrila u grozoti i odurnosti.
S druge strane, pak, nalaze se samoproglašeni sveci i uzori. Zbog iskustva duhovnog života u njihovoj prošlosti daju si oduška u sadašnjosti. Njihova je bogobojaznost stvar prošlosti i upravo će prošlost naglašavati u trenutku kada podlegnu kojoj slabosti. Iz iskustva Božje blizine koje su vjerojatno nekada imali, neće ponovno zagrabiti vodu na izvoru vječnosti, nego će s nostalgijom pričati o davnim vremenima kada ih je Bog podario milostima. Pronaći će izgovore zbog kojih ne činiti sada ono što im je nekada bilo sveto, a u isto će vrijeme biti uvjereni da je njihovo spasenje zaključena stvar.
Svatko tko se zove Isusovim imenom, treba započeti dan s odlukom biti sličan Kristu u svakom susretu, na radnom mjestu, u crkvi; a po završetku dana treba se kajati za one trenutke kada nije bio dostojan žrtve Kristove. Mi vjernici smo uvijek grješnici, a naše je spasenje u neprestanom obraćenju.

Nema komentara:

Objavi komentar